Etusivu Yritys Tuotteet Historia Kuljetus Ajankohtaista Yhteystiedot
Kuluttajalle Kaupalle

Perunasta potkua elämään!

Perunan terveysvaikutukset ovat olleet viime aikoina hyvin esillä. Peruna on niin sanottu vapaa tuote niin laihduttajille kuin muutenkin terveydestään huolehtiville. Sen liukoiset kuidut ja vitamiinit pitävät huolta siitä, että elimistö saa luonnollisessa muodossa tarvitsemiaan ainesosia.

Ne, jotka eivät uskalla syödä perunaa lihomisen pelossa, ovat väärillä jäljillä. Ei ole perunan vika, jos se kieritellään kermassa ja voissa tai upotetaan öljyyn. Moni kiireinen väittää, että pastasta ja riisistä saa valmista paljon nopeammin kuin perunasta. Jos perunaa pitääkin keittää 20 minuuttia, ei se ole mistään pois. Eihän kattilaa tarvitse vahtia. Sen ajan voi tehdä jotain muuta.

Kuorineen keitetty peruna on suoranaista terveysruokaa, sillä kuoren alla on eniten terveellisiä ainesosia. Peruna pitää nälän loitolla pitkään. Sadassa grammassa perunaa on 79 kilokaloria, keitetyssä makaronissa 112 ja riisissä 125. Uusimmat tutkimustulokset ovat osoittaneet, että perunan vaikutus ihmisen henkiselle hyvinvoinnille on ylivoimainen verrattuna muihin tuoretuotteisiin. Voitaisiinko yhä useamman suomalaisen käytössä olevat mielialaa kohentavat lääkkeet korvata lisäämällä perunaa ruokavalioon, kysyvät Tuomiset ihan vakavissaan.

Perunan hyvät vaikutukset perustuvat tunnetusti korkeaan tärkkelyspitoisuuteen. Perunan pitkäketjuiset hiilihydraatit ryhtyvät vaikuttamaan mielialaan kohentavasti jo suussa, kun syljen entsyymit alkavat pilkkoa hiilihydraattiketjuja pienemmiksi. Elimistöön vapautuu tällöin serotoniinia, jolla on tutkitusti stressiä ja masennusta ehkäisevä vaikutus.